Bevaltrauma verwerking

Post Partum Doula Rotterdam

  • Hypnobirthing
    • Hypnobirthing online
    • Hypnobirthing en meer
    • Vergoedingen
  • Doula
    • Doula
    • Online Post Partum Programma
    • Post Partum Doula
    • Bengkung bellybinding
    • Sluitingsritueel
    • Netwerk
  • Trauma verwerking
    • Trauma verwerking
    • Bevaltrauma verwerking EHBB
  • Kraamzorg
  • Blog
  • Training
  • Contact

Bengkung Belly Binding

25 mei 2021 By Selina Plaat Leave a Comment

Vanuit een stukje dankbaarheid wil ik laten zien hoe een Bengkung Belly Binding sessie eruit ziet. Wel is het per mama wisselend wat ze kiest, maar gisteren ben ik bij een lieve mama geweest die koos voor aandacht voor het geboorteverhaal, daarna een korte buikmassage en een korte gezichtsmassage en afsluitend het inbinden van haar buik samen met haar partner.

Ik kwam binnen en het was best druk, we gingen even rustig naar boven om samen te praten over het geboorteverhaal. De mama vroeg zich af in hoeverre dit een impact heeft gehad op hoe ze zich nu voelt, ze weet het niet en twijfelt aan zichzelf. Nadat ze haar verhaal verteld heeft en ik zonder oordeel geluisterd hebt kwam ze erachter dat het best wel een impact heeft op hoe ze zich nu voelt. Voorgesteld om wat stukjes te bespreken op de EHBB manier en er echt even bij stil te staan. Bij de gedeeltes die ze moeilijk vond en zo kan ze even voelen of dit inderdaad voor haar als negatief is beleefd, maar kunnen we het ook meteen verwerken. Het besef land, hoe een bevalling een impact kan hebben op je leven ook al heb je een gezond kindje. Alle aandacht verplaatst naar het kindje maar ik mocht stil staan bij deze mama. Hoe zij opnieuw geboren is, ze de tijd en ruimte mag nemen als mama en als zichzelf. Dat het helemaal oké is om alle gevoelens er te laten zijn.

Na deze inzichten en het besef is de mama lekker gaan liggen op het bed en heb ik haar buik gemasseerd met een toevoeging van etherische olie. Daarna nog even verwarmd met een heerlijk warme kruik. Tijdens het opwarmen van haar buik heb ik haar een gezichtsmassage gegeven. Ontspanning mocht er helemaal zijn. Dit was tot nu toe het langste moment dat ze voor zichzelf heeft genomen zonder haar baby.

Omdat ze dit graag samen wilden leren heb ik haar partner gehaald. Eerst heb ik een gedeelte zelf gedaan en daarna heeft hij het overgenomen. Een proces om als mama niks te zeggen en hem het zelf te laten doen en ontdekken. De controle wat meer los te laten en ontspannen in het moment. Als laatste nemen ze nog een filmpje op hoe de doek gebonden kan worden en laat ik haar achter met een ingebonden buik. Samen gaan ze dit verder doen, hoe het goed voelt voor hun.

Dankbaar ben ik voor het proces wat ik gisteren gezien heb. Dankbaar dat deze lieve mama op mijn pad is gekomen dat ik haar mocht begeleiden in het proces en het bewust worden over de impact van je bevalling, dat dit er helemaal mag zijn. Ze kwam alleen voor een Belly Bind en er is zoveel meer moois ontstaan.

WAT ALS EEN BEVAL- OF GEBOORTETRAUMA DE OVERHAND NEEMT?

1 mei 2021 By Selina Plaat Leave a Comment

DE ANDERE SCHADUWKANT VAN SYNTHETISCHE OXYTOCINE 

Voor gezondemama.nl schrijft Selina Plaat een blog over de andere schaduwkant van het toegediend hebben gekregen van synthetische oxytocine. Selina behandelt geboorte- en beval trauma’s door middel van EMDR en EHBB, is doula en studeerde pedagogiek aan de Hogeschool van Rotterdam. 

Ze komt in haar praktijk mama’s tegen met uiteenlopende geboorte- en bevaltrauma’s.

Ook mama’s waarbij synthetische oxytocine is toegediend tijdens of na de bevalling.

WAT ALS ALLEEN NEUTRALISEREN (OF ONTSTOREN) NIET WERKT?

Selina: “In deze blog probeer ik zo gemakkelijk en kort mogelijk uit te leggen in hoeverre een aanwezig bevaltrauma een rol kan spelen bij het proberen te neutraliseren van een synthetische oxytocine belasting. “

Veel vrouwen die dit lezen gaan proberen om de ballast van synthetische oxytocine in hun lijf te neutraliseren of hebben dit wellicht al gedaan. 

Bij de ene groep vrouwen is dit voldoende, bij de andere groep blijven er nog klachten aanwezig. Ik schrijf dit voor de vrouwen die nog steeds klachten ervaren na het neutraliseren die ze zelf niet kunnen verklaren.

Je kunt hierbij denken aan:

  • het missen van verbinding met je kindje;
  • snel prikkelbaar zijn;
  • snel overprikkelt;
  • onzekerheid;
  • negatieve gevoelens;
  • slecht slapen;
  • depressieve gevoelens etc.

Ten eerste wil ik zeggen dat jouw gedrag en jouw gevoel heel logisch is en zeer zeker niet jouw schuld.

Het is een normale reactie op een gebeurtenis die je mogelijk nog niet verwerkt hebt waarvan je wellicht niet eens wist dat je lichaam het als traumatisch heeft opgeslagen.

EEN TRAUMA ALS REACTIE OP EEN HERINNERING

Het gedrag wat jij vertoont is een reactie op een herinnering. Een negatieve herinnering wordt ook wel een trauma genoemd. Dit hoeft niet eens een hele grote gebeurtenis te zijn, dit kan ook heel klein. Maar je lichaam heeft het wel opgeslagen. Mocht je nu terugdenken aan je bevalling en dit scenario al “afschrijven”, let op dat je dat dan niet te snel doet. Ook als jij geen actieve herinnering hebt aan een traumatische gebeurtenis, onthoudt jouw lichaam het wel.

Je verbale hersendeel staat namelijk uit tijdens het moment van een ingrijpende gebeurtenis. Er kan dus wel degelijk sprake zijn van een trauma zonder dat jij dat nu, bewust, als trauma ervaart.

Een voorbeeld hiervan is het toegediend hebben gekregen van synthetische oxytocine zonder dat je dit wil. Bewust of onbewust. Je lijf is zo geprogrammeerd dat geen enkele vrouw dit wil, het gaat per slot van rekening tegen het natuurlijke proces in. ( ik ga nu overigens niet in op de casussen waarbij het “nodig” zou zijn)

Waarschijnlijk wilde jij geen synthetische oxytocine, maar werd er voor jou beslist dat dit “moest” en heb je het zodoende toegediend gekregen. Dit betekent dat je dit als het ware als dwang kan zien. Je krijgt dit, je wil het niet maar je doet het maar. En dat is precies waar het trauma kan zitten. Wat het meteen een logische verklaring maakt van jouw klachten.

Als we schokkende gebeurtenissen meemaken of ons bedreigd voelen, zenden we instinctief signalen uit naar anderen om ons te hulp te schieten. Maar als niemand te hulp schiet of gevaar blijft dreigen, treden oudere hersengebieden in werking: de emotionele hersenen, die uit de zoogdierhersenen en de reptielenhersenen bestaan. Dan blokkeert het talige deel van het brein en schakelen we over op primitievere manieren van overleven: vechten, vluchten of verstijven, verlammen. Stresshormonen zijn de motor van die reacties. Bij getraumatiseerde volwassenen ( en kinderen) is de stressreactie chronisch geworden. Daardoor raakt het alarmsysteem in de hersenen verkeerd afgesteld.

Het verbale deel van hun hersenen is als het ware afgeknepen. In tegensteling tot het rationele brein, dat zich uit via gedachtes, drukken de emotionele hersenen zich uit in lichamelijke reacties. Je krijgt plotseling hevige buikpijn, wordt misselijk, of krijgt een paniekaanval. Een getraumatiseerd lijf is net een pingpongbal, waarover je geen controle hebt. Je hebt vaak geen idee waar de heftige emoties en de spanning die je voelt vandaan komen. Vaak weet je ook helemaal niet wat je voelt. Op een heel elementair niveau is je gevoel van veiligheid geschaad.’

Een trauma heeft dus een groot effect op ons lichaam, het verstoort meer aspecten: denk aan je hersenen en je zenuwstelsel maar ook je hormoonhuishouding, het spijsverteringkanaal en nog veel meer. Jij kan er dus niks aan doen dat je je zo voelt, je lichaam doet dit als reactie op de gebeurtenis. Zodra je gaat begrijpen dat een trauma de oorzaak is van deze “staat van zijn”, kan je hier wat mee gaan doen.

Zoals ik hierboven al benoemde, heeft een trauma een enorme impact op je lijf. Je lichaam onthoudt het trauma en je staat van zijn verandert hierdoor.

WAT GEBEURT ER TIJDENS EEN SCHOKKENDE GEBEURTENIS?

  • Je hersenen – Je verbale centrum gaat op non-actief, als het ware gaat het even uit en je reageert alleen vanuit je reptielenbrein. Lang voordat je bewust bent van de situatie heeft je lichaam al een reactie gegeven. De reactie is vaak vechten, vluchten of verstijven, verlammen. Ieder lichaam kiest wat in een deze situatie het beste is. Daarom zijn de klachten na een schokkende gebeurtenis ook zo verschillend. Gaat je lichaam in een vechtstand? Dan zijn klachten die je daarna ervaart vaak dat je prikkelbaar en geïrriteerd bent. Maar gaat je lichaam in stand van verlamming dan ontwikkel je vaak depressieve klachten.
  • Je zenuwstelsel – Na een traumatische gebeurtenis blijft het zenuwstelsel alert voor gevaar, als het ware heeft het zich aangepast aan een ‘bedreigende’ wereld.
  • Hormoonhuishouding – Meer aanwezigheid van de hormonen adrenaline en cortisol, dit zijn de stresshormonen. Wanneer overleven het belangrijkste is voor het lichaam, gaat hier alle energie naartoe. Dit betekent ook als het lichaam nog steeds in deze modus is rondom de bevalling, dat er dus vrijwel geen natuurlijke oxytocine wordt vrijgemaakt, omdat je lichaam ervaart dat het nog aan het overleven is. En juist de natuurlijke oxytocine heb je nodig voor alleen al de “verliefde gevoelens” voor je kindje.

AFSLUITING

Als afsluiting wil ik graag nog een aantal dingen meegeven

  • Je lichaam kan een trauma opslaan op het moment dat er tegen je wil in iets gebeurt, dit geldt, in het geval van een bevalling, niet alleen voor het toegediend hebben gekregen van synthetische oxytocine, maar voor alle medicijnen en geld uiteraard ook over elk soort trauma niet alleen rondom een bevalling.
  • Jij kan er niks aan doen, je hoeft je niet schuldig te voelen voor hoe je je voelt, dit is een automatische reactie van je lichaam om je te beschermen. Nu je inziet dat er sprake kan zijn van een trauma kun je zorgen dat je lichaam niet meer in deze overlevingsmodus hoeft te staan en kun je je trauma gaan verwerken.

Op deze website staat mijn artikel.

EHBB om een traumatische bevalling te verwerken

3 april 2021 By Selina Plaat Leave a Comment

Je bent bevallen van een mooi kindje, je bent (weer) moeder geworden. Alleen je blijft regelmatig terugdenken aan je bevalling. De bevalling ging niet zoals jij wenste, je voelde je alleen, je voelde je niet gehoord of je voelde je niet gezien. Als jij jezelf hierin herkent dan is dat helemaal oké. Je bent niet alleen. Er is onderzocht dat 10% van de vrouwen deze gevoelens ervaart, een traumatische bevalling. Het klinkt nogal groot, maar het hoeft niet groot te zijn. Je hebt kleine en grote trauma’s en beide hebben aandacht nodig om verwerkt te worden.

Er zijn verschillende methodes in Nederland waarmee je een bevalling kan verwerken. Ikzelf gebruik hiervoor EHBB en over deze mooie methode wil ik graag wat meer vertellen.

EHBB staat voor Emotionele Hulp bij Bevallingen, het is er voor het hele gezin. Want als jij als moeder iets niet verwerkt hebt van je eigen bevalling heeft dit onbewust ook effect op het gedrag van je kindje. Ook vaders kunnen de bevalling als traumatisch ervaren hebben. Je kan dus met elkaar een sessie ontvangen.

Een traject bestaat vaak uit maar 1 of 2 sessies (als er geen onderliggende trauma’s naar boven zijn gekomen, dan kunnen het meer sessies worden) en daarna kijk je positiever en/of neutraal terug op je bevalling. Een sessie bestaat uit een eerste gedeelte waarbij we per stukje het trauma verwerken wat jou nog beïnvloed. Dit doen we aan de hand van simpele vragen en aandacht voor je lichaam. Hierin neem ik ook alle medicatie mee die je hebt gekregen. Dit ervaart het lichaam namelijk ook als traumatisch. Het tweede gedeelte bestaat uit de ideale geboorte voor moeder en kind. Dit gedeelte werkt heel bekrachtigend voor de moeder, omdat het vaak echt ervaren wordt alsof je dit hebt meegemaakt. Het gevoel van deze krachtige ervaring blijft.

De sessie erna gaan we nogmaals terug naar de gehele bevalling om te kijken of alles ‘goed’ verwerkt is. Elke keer zie ik weer hoe goed deze methode zijn werk doet en hoe simpel het eigenlijk is. Alle vrouwen die ik begeleid heb kijken weer rustig terug naar hun bevalling.

Het doel hiervan is dat je hersenen weer met elkaar gaan communiceren en hiermee het trauma verwerkt wordt. Deze methode is lichaamsgericht en we staan kort stil bij het negatieve gevoel en langer bij het positieve gevoel. Zo wordt het verwerken van je eigen trauma niet erg. Het gevoel na de sessie is altijd positief. Ik geef sessies bij mensen thuis en online, dus deze mooie methode is voor iedereen toegankelijk.

Ervaringen van moeders die hun bevalling verwerkt hebben met EHBB:

‘Ik kijk nu rustiger terug naar de bevalling en sta zelfs open voor een tweede kindje, terwijl dit eerst niet zo was en ik geïrriteerd raakte als mensen erom vroegen.’

‘Mijn herbelevingen van de bevalling zijn vrijwel direct weggegaan na de sessies.’

‘Het voelt alsof er een last van mijn schouders is afgevallen.’

Hypnobirthing

11 november 2020 By Selina Plaat Leave a Comment

Het woord hypnose, wat is dat nu hypnose? In dit filmpje leg ik het uit.

Wat weetjes over mij

20 oktober 2020 By Selina Plaat Leave a Comment

Wat zegt mijn beste vriendin over mij? Wat vind ik niet fijn en wat vind ik super leuk?

EMDR

9 oktober 2020 By Selina Plaat Leave a Comment

Een EMDR sessie, wat is dat nu eigenlijk? Het is eigenlijk heel simpel. Een EMDR sessie is een methode om je trauma’s te verwerken door gebruikt te maken van een techniek zoals bijv. oogbewegingen, piepjes in je oor of aanrakingen. Ik werd met de aanrakingen en vind deze het meest prettig. Bij een EMDR sessie beginnen we of met een situatie of met een bepaalde overtuiging die je hebt over jezelf en vinden daar de situaties bij. Als je dit beeld eenmaal voor je hebt dan ga je naar het punt waarbij je het meest een negatief gevoel ervaart en dan beginnen we daarmee. Tegelijk met mijn vragen, tap je op je benen of armen of ik doe dit. Wat er in je lichaam gebeurd is heel bijzonder. Je ervaart vaak veelvuldig gevoelens, sensaties, beelden en/of gedachtes over de situatie. Er komen gevoelens los van verdriet, boosheid, angst. Het is allemaal oké en hoort bij de ervaring. Door het tappen verwerkt je het ook meteen.

We gaan door met de sessie totdat er rust ontstaat. Vaak is dit wel na 1-1,5 uur dat we de sessie kunnen afronden. De afronding is altijd positief zodat je met een positief gevoel uit de sessie komt. Dit is vaak met een toekomstbeeld, een visualisatie en een positieve overtuiging.

De EMDR kan bij jou thuis plaatvinden of online. Nu denk je kan EMDR ook online? Ja, dit kan zeker! Online is er ook verbinding en je hoeft zelf niet de deur uit, kan in je pyjama blijven zitten en hoeft niet meer over straat zoals iemand zei die ik online begeleid heb. Zij gaf eigenlijk alleen maar voordelen en zo is het ook! Als je er zelf voor kiest dit trauma te verwerken, dan ben ik ervan overtuigt dat het ook lukt.

In mijn sessies verwerkt ik niet alleen EMDR, maar ik pas ook andere methodes toe om het beste jouw trauma te verwerken. Niet elke manier past bij iedereen en dat is helemaal goed zoals het is. De ene EMDR is ook de ander niet. De heling en verwerking ligt ook echt aan de persoon die je ondersteunt in het proces van verwerking.

Wil je meer informatie over mijn sessies? Klik hier.
Degene waarbij ik de opleiding tot EMDR therapeut gevolgd heb is bij Floor Slagter.

Hier een filmpje over EMDR.

Geboortewensen

4 oktober 2020 By Selina Plaat Leave a Comment

Een paar dagen geleden ben ik gaan afstemmen op bad bevallingen. Ik kreeg dit door en wilde dit graag met jullie delen: Selina, een bad bevalling is niet voor elke baby. Er zijn ook genoeg baby’s die lekker aards geboren willen worden. Ze weten al hoe geboren worden moet en willen dan daarna ook echt deze overgang maken naar de wereld. Naar de lucht, naar contact met de ouders. Ze willen niet vanuit de baarmoeder met vruchtwater, wat natuurlijk is in kraanwater komen. Voor deze baby’s is het water niet fijn, vooral kraanwater niet. Deze baby’s willen zo lang mogelijk niet in bad gaan. De baby is ook al een persoon, die kan antwoorden hoe hij/zij het wil. Laten we ons meer openstellen hiervoor. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Vanuit deze afstemming wil ik graag meer naar voren brengen om een geboorteplan te maken samen met je kindje. Samen te voelen wat bij jullie past. Een zachte landing te creëren voor de baby. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Hé, maar hoe kan dat dan? Het kan. Stel de vragen aan je baby en luister naar het antwoord. Soms krijg je dit antwoord meteen. De andere keer wordt het op een andere manier duidelijk gemaakt. Let op die kleine dingen bijv. Elke dag komt er een beeld voorbij over een baarkruk of je krijgt een droom over de bevalling. Alles is goed. Stel je open voor wat jouw kindje je wil vertellen en communiceer, stel vragen. Als het even niet lukt, ook niet erg. Je kan een luisterkindwerker opzoeken en een afstemming aanvragen. Voor korte vragen hierover mag je mij een pb sturen.

Heb jij dit gedaan tijdens de zwangerschap?

Vragen gesteld aan je buikbaby?

Voor meer uitleg over luisterkind, klik hier

#luisterkind#afstemmen#zwanger#zwangerschap#bevallen#bevalling#intuïtie#geboorteplan#geboortewensen

Ook online kan je trauma’s verwerken

27 september 2020 By Selina Plaat Leave a Comment

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik Facebook opende en dit bericht las. 🙏❤️Dit was een geheel online traject EHBB. Deze vrouw heeft eerst haar eigen geboorte geheeld en daarna de bevalling.

Trauma uit zich via je lichaam

24 september 2020 By Selina Plaat Leave a Comment

Een paar jaar geleden heb ik zelf een stuk of 8 EMDR sessies gehad. Ik wilde mijn eigen stukken waar ik het gevoel heb dat er nog trauma zit verwerken. Meteen alles in 1x. Het werkte heel helend. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Meer dan we doorhebben wordt ons leven geleid door oud trauma. Klein of groot. Ons lichaam laat ons weten dat er nog trauma achter is gebleven van bepaalde situaties.

Een stem die bijv. telkens zegt je bent niet goed genoeg, een gevoel wat steeds omhoog komt in dezelfde soort situatie. Dat is je lichaam die je wat probeert te vertellen. Hé, hier mag je nog wat mee. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Wat doe jij met negatieve gedachtes en/of gevoelens? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Ga jij het aan? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Of⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Loop je er nog van weg? (Bewust of onbewust)

Copyrights ® 2019 - Bewustmoederschap - kvk nummer: 73451290